Børnefødder.

Børn fødes med en fedtpude til at understøtte svangbuen. Fodens og underbenets muskler udvikles gennem de første barneår til at opretholde svangen. Det er derfor helt normalt, at små børn ser platfodede ud, går med fødderne drejet let udad (øgede fodvinkler) og ofte også med god afstand (bredsporet gang) mellem fødderne. Når barnet bliver 6 til 8 år bør musklerne være udviklede, fedtpuden forsvundet, og barnefoden skal gerne have en flot svang. Gangen skal nu være normaliseret så vinklen med fødderne i stående stilling svarer til at klokken er 10 min i 2. Nogle børn kan have problemer med manglende udvikling af de muskler, der skal danne og opretholde svangbuen. Ofte ses også forskellige former for krumme tæer og/eller tæer, der drejer mod en anden tå. Tådeformiteterne kan både skyldes for kort fodtøj og det forkerte muskelarbejde. Børn tilpasser sig og beklager sig måske ikke over gener i forbindelse med børneplatfødder, men de kan have manglende lyst til at deltage i leg, løb og sport eller klage over træthed i fødder og ben, og der kan observeres flade fødder efter 8 års alderen.  Det er vigtigt, at der ikke er svangstøtte i børns fodtøj, da en sådan passiv understøttelse af svangen reducerer musklernes arbejde og udvikling. Er barnet stadig platfodet som 6 årig bør en grundigere undersøgelse af årsag og indlægsbehandling overvejes/iværksættes.

I enkelte tilfælde kan også mindre børn (under 6 år) have brug for indlægssåler. Min behandling indledes med en fodundersøgelse, som består i en udredning af evt. fejlstillinger, ledbevægelighed samt en ganganalyse. Derefter kan der tages stilling til indlægssåler, fodøvelser og evt. også en såkaldt aflastning, der hjælper med at styre en tå tilbage på plads.

Hvad kan du og dit barn gøre for at passe godt på børnefødder?

Børnefødder skal vaskes hver eneste dag, og der skal tørres ind imellem alle tæer

Børnefødder smøres med creme efter behov, men aldrig mellem tæerne

Tånegle skal klippes lige over – ikke ned i siderne

Børnefødder skal bruges meget hver dag. Gå på flere forskellige måder. Løb, dans, hink og hop

Børnefødder skal have rene strømper på hver dag. Tæerne skal kunne bevæge sig op og ned inde i strømpen og skal også kunne spredes. Hvis strømperne er for små, klemmes tæerne skæve

Det gælder også for sko, at de ikke må være for små – eller have en forkert form til de bløde fødder.

Børnefødder er bløde og kan nemt klemmes til en forkert form. Tegn en fodskabelon.  Stå på et stykke papir med vægten på begge fødder. Tegn rundt om en fod med en lodret blyant. Klip foden ud af papiret. Når papirets hælrunding følger skoens hæl, ligger glat nede i skoen og der er 15mm luft helt ude i skonæsen – foran papiret, så er skoen bred og lang nok til foden.  De 15mm er det ekstra luft, der skal være, for at der er plads til at foden kan bevæge sig/glide lidt frem inde i skoen under gang, og for hensynet til at foden vokser og bliver længere. 5mm til glidetillæg, 3mm til næserunding og 7mm voksetillæg.

Sundt børnefodtøj har form som den sunde fod                                      

Bredest ved tæerne. Tæerne skal kunne ligge frit ved siden af hinanden. Det kaldes vifteform. Der vil være tydeligt mellemrum mellem storetåen og den næste tå.  

Høj tåkappe. Tæerne skal kunne bevæge sig opad og kunne krumme sig under gang  -uden at gnide mod overlæderet, så tåneglene ikke trykkes.                                          

Tålige. Kun i sko med en lige kant langs storetåen, får storetåen den plads, der er nødvendig og afgørende for at hele fodens og underbenets muskulatur er i stand til at fungere.                                                                                                                                         

Fast bagkappe. En solid bagkappe er med til at holde foden på ret kurs under gang. Det er især meget vigtigt ved fødder, der ved gang på bare fødder ikke har en tydelig svangbue.                                                                                                                                     

Lille åbning. Foden skal kunne blive på plads inde i skoen. Lang snørelukning eller ankelrem er at foretrække. Når foden holdes på plads, overbruger foden ikke muskler til at få skoen til at følge med.     

Rigtig længde. Der skal være en overskudslængde på i alt 15mm foran længste tå. 3mm til næserunding, 5mm rutschetillæg og 7mm voksetillæg. Børn kan krumme tæerne inde i fodtøjet, så det kan være svært at finde længden af den længste tå. Prøv derfor at flade et par fingre glide nedover vristen. Herved kontrolleres pasformen over vristen, om der er tillæg foran længste tå og om tåkappen er høj nok.                                                           

Bøjelig sål. For at foden kan bevæge sig naturlig,t mens barnet går, løber og leger, skal sålen være bøjelig. Stive såler forhindrer fodens muskler i at kunne fungere rigtigt. God muskelarbejde er en forudsætning for bl.a. at kunne opretholde en flot svangbue.       

Lav hæl. For at bevare en god balance og jævn fordeling af kroppens vægt på fødderne, skal der være en lav hæl på fodtøjet. Jo højere hæl, jo større belastning vil der være på forfødderne, og jo mere vil kroppens tyngdepunkt forskydes.        

Børnefødder vokser i ryk Børnefødder kan vokse op til 15mm  på et halvt år. Det svarer til 2 skonumre. Kontroller derfor ofte fodtøjet med en ny fodskabelon og få målt føddernes længde ved hvert nyt skokøb. Køb aldrig fodtøj uden at have barnet med. Hos piger aftager føddernes vækst i 12-13 års alderen og hos drenge i 15 års alderen.

Nedgroet tånegl Børn har oftest bløde og tynde negle, der kan resultere i en nedgroet tånegl. En nedgroet negle kan behandles med neglebøjle, og behandling bør iværksættes snarest ved symptomer, for at undgå infektioner og forværing af tilstanden. Netop ved betændte nedgroede negle, er det vigtigt at søge hjælp, da det meget sjældent er en tilstand, der heler sig selv.   

 

Leave a Reply